Subsidies

Innovatiekrediet

By 18 juni 2020juli 17th, 2020No Comments

Innovatiekrediet

Het Innovatiekrediet is een lening voor innovatieve ontwikkelingsprojecten op technisch en klinisch gebied, om innovatie te stimuleren.

Gratis subsidiescan

Totale budget

€ 60.000.000

Wat is het Innovatiekrediet?

Om innovatie te stimuleren heeft het RVO het Innovatiekrediet in het leven geroepen. Met dit Innovatiekrediet kunnen alle bedrijven, of je nu net start of al een gevestigde naam bent, profiteren van een kapitaalinjectie. Deze kapitaalinjectie is bedoeld om veelbelovende en uitdagende innovaties te ontwikkelen. Dit kan een volledig nieuw product of apparaat zijn maar ook bijvoorbeeld de klinische ontwikkeling van een medicijn telt mee. Zo zorgt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat er met het Innovatiekrediet voor dat Nederland en de Nederlandse economie innovatief blijft en op een duurzame manier kan groeien. Dus ben jij bezig met de ontwikkeling van een nieuw product, apparaat of medicijn, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor het Innovatiekrediet. Let echter wel op dat het hier een lening betreft, die dus ook binnen 10 jaar inclusief rente terugbetaald dient te worden.

Waarom het Innovatiekrediet en geen lening van de bank?

Je kunt voor een dergelijk innovatief project natuurlijk ook naar de bank gaan om een lening af te sluiten. Het probleem met banken is echter dat er aan innovatieve projecten vaak een hoog risico zit. Zij geven liever een lening aan een bedrijf met een bewezen business model. De rente en voorwaarden die aan een lening bij een bank voor een innovatief project zitten zijn daarom vaak zeer ongunstig, waardoor het Innovatiekrediet een uitkomst biedt. De overheid ziet namelijk in dat deze projecten nodig zijn voor de Nederlandse economie. Daarom zijn zij in tegenstelling tot banken wel bereid een hoger risico te lopen.

Budget van het Innovatiekrediet

Het budget dat beschikbaar is voor het Innovatiekrediet is opgedeeld in twee delen. Van de totale €60 miljoen van het Innovatiekrediet is €30 miljoen gereserveerd voor technische ontwikkelingsprojecten en de andere €30 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten. Sinds 2008 is er zo al bijna €500 miljoen aan kapitaal in de Nederlandse innovatie gestopt, verdeeld over meer dan 200 projecten. Van deze projecten is de gemiddelde aanvraag €1,8 miljoen en €2,8 miljoen voor respectievelijk technische projecten en klinische projecten. Het maximum aan te vragen is echter afhankelijk van je bedrijfsgrootte en is voor klinische ontwikkelingsprojecten €5 miljoen en voor technische ontwikkelingsprojecten €10 miljoen.

Voorwaarden van het Innovatiekrediet

Zoals bij alle subsidies en leningen zijn er ook bij het Innovatiekrediet voorwaarden waar je rekening mee moet houden bij je aanvraag. Alleen complete aanvragen die aan de voorwaarden voldoen worden beoordeeld door de geldverstrekker. Denk hierbij aan:

  • Je project moet uitdagend en innovatief zijn op een technisch vlak
  • Je project moet minimaal €150.000 aan projectkosten kennen
  • Binnen 5 jaar moet je project tot een marktrijp product, proces, dienst of medicijn
  • Je project moet een positieve invloed gaan hebben op de Nederlandse economie

Dit zijn de wat simpelere voorwaarden, maar zoals met het laatste punt is het vaak zelf lastig te beoordelen en moet er met van alles rekening gehouden worden. Hierbij kan MK je helpen en bovendien is het mogelijk om een quickscan te doen om te kijken of je wel echt in aanmerking komt.

Aanvragen van het Innovatiekrediet

Aanvragen van het Innovatiekrediet geschiedt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit was al mogelijk vanaf 7 februari. Het RVO neemt alleen complete aanvragen voor het Innovatiekrediet in behandeling en de datum van ontvangst is leiden voor wie er wel of geen toekenning krijgt als het budget wordt overschreden. De aanvraag die je in moet dienen is een vrij complexe bundel aan documenten. Zo dien je al het onderstaande aan te leveren:

  • Jaarcijfer
  • Uitkomst mkb-toets
  • Marktonderzoek
  • Haalbaarheidsstudie
  • Aanvraagformulier
  • En bijlagen, zoals een businessplan, projectplan en financieel plan

Dit alles maakt dat het voor veel bedrijven lastig wordt om inderdaad een complete aanvraag in te dienen. MK draagt er zorg voor dat alles van je aanvraag van het Innovatiekrediet gebundeld wordt en compleet aangeleverd wordt bij het RVO. Zo zorgen wij voor een hogere slagingskans. Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken of je in aanmerking komt en zo ja hoeveel geld je kunt krijgen en hoe we gaan zorgen dat je dit ook daadwerkelijk gaat krijgen.

Subsidie aanvragen